onsdag 11 augusti 2010

Bakväder...
I dag passade jag på att baka världens lättaste och godaste matbröd i regnvädret.
Jag har fått receptet av en grannfru och har därför döpt det till
"Birgitta-bröd".
Limporna är oerhört lätta att baka och smakar ljuvligt.



Här är receptet om någon vill testa.
3 st Birgitta-bröd



100 g jäst
33 cl lättöl och 6,7 dl vatten, sammanlagt 1 liter,
½ dl neutral olja
1 dl fibrex (finns på hyllan för glutenfria varor)
1 dl ljus sirap
1 msk salt
2-3 msk brödkryddor
2 liter rågsikt
ca 7 dl vetemjöl .
Smula jästen i degbunken och värm vätskan till 37 gr och häll den sedan över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt därefter olja, fibrex, sirap, salt och kryddor och låt detta stå i 5 minuter för att svälla.
Tillsätt sedan rågsikt och därefter lite vetemjöl i taget, tills degen släpper kanterna.
Ta upp degen på bakbord och forma till 3 limpor och lägg på bakplåtpappersklädd långpanna. Nagga bröden med ex. en gaffel.
Sätt in i nedre delen av ugnen och sätt den på 225 gr. Grädda bröden i ca 40 minuter. Pensla de färdiggräddade bröden med vatten och låt kallna på galler under bakduk.
Frys in det som inte går åt direkt. Jag brukar skiva mina bröd innan jag fryser in dem.
Kram till er alla och grattis på namnsdagen Susanne.

2 kommentarer:

  1. Det ska jag testa, det är toppen med nya brödrecept!

    Kram Linda

    SvaraRadera
  2. Men hallå ! Vi är ju så gott som grannar ! Nästan alla soliga dagar i sommar har tillbringats i Halla o med bad i Frisjön.
    Världen är verkligen pytteliten.

    Kram på dig granne ! Betty

    SvaraRadera